Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΠΗΝΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΗ


Το πηνίο όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο είναι μια αντίσταση που παρουσιάζει επαγωγικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μόλις περάσει στα άκρα του ηλεκτρικό ρεύμα, αναπτύσσει μαγνητική ροήΈνα πηνίο στην ουσία είναι ένα αγώγιμο υλικό τυλιγμένο πάνω σε κύλινδρο. Τα χαρακτηριστικά ενός πηνίου είναι τα εξής:
- Όπως και ο πυκνωτής είναι παθητικό στοιχείο, δηλαδή έχει την ικανότητα να αποθηκεύει και να παρέχει ορισμένα ποσά ενέργειας. 
- Η τάση που δημιουργείται στα άκρα του σε σχέση με την ένταση ρεύματος δίνεται από τον παρακάτω τύπο:

v = L* di/dt

όπου L η αυτεπαγωγή.
- Σημαντικό για κάποιον που υπολογίζει κυκλώματα είναι να γνωρίζει πως το πηνίο συμπεριφέρεται ως βραχυκύκλωμα στο συνεχές ρεύμα DC, σαν να υπάρχει πχ ένα καλώδιο που κλείνει το κύκλωμα.
- Αντίστοιχα στο εναλλασσόμενο ρεύμα AC παρουσιάζει σύνθετη αντίσταση.
- Το πηνίο δε μπορεί να δεχτεί ακαριαίες αυξομειώσεις στην ένταση ρεύματος.
- Σε συνδυασμό με ένα πυκνωτή σε κύκλωμα παρουσιάζει το φαινόμενο της αυτεπαγωγής. Το οποίο σημαίνει ότι ενώ όπως προείπαμε παίρνει την ηλεκτρική ενέργεια του πυκνωτή, την κάνει μαγνητική, ταυτόχρονα ξαναμετατρέπεται σε ηλεκτρική. Η AC συχνότητα f που δημιουργείται ισούται με


f=\frac{1}{\mathbf2{\pi}\sqrt{LC}}

 Στο παρόν άρθρο κάναμε μια πολύ γενική αναφορά με το στοιχείο του πηνίου για να έχει ένας αρχάριος μια πρώτη επαφή με αυτό.